Jokubas Caféssa on rento tunnelma ja hyvät ruoat

Astumme sisään uuteen kahvilaan Lahdessa. Sen nimi on Jokubas Café ja se on saanut nimensä kahvilan pitäjän pojan mukaan. Vastassa on uutuuden tuoksu. Jokubas onkin avattu vain muutama päivä sitten. Kaksi asiakasta odottaa tiskillä, kun sen takana häärii kiireinen, mutta hyväntuulinen mies. Otan seinällä olevasta listasta valokuvan ja hän ehdottaa ottamaan kuvan valmiista pizzasta, jota hän on viemässä pöytään. Kysymys yllättää, koska en ole vielä kertonut kirjoittavani juttua paikasta. Hetken päästä omistaja ottaa uuden pizzan uunista ja jakaa sen useammalle pöydälle maistiaisiksi.

Mies on nimeltään Mabrouki Mohamed. Hän on marokkolaistaustainen ja asunut Suomessa jo 26 vuotta. Suomi taittuu hyvin, mutta Mohamed puhuu myös mielellään englantia.

– Kaikki täällä osaavat englantia, hän kertoo.

pizza_1 Vapaudenkatu 28 sijaitsevasta kahvilasta saa pizzaa, leipiä, salaatteja, pirtelöitä sekä tuoreista hedelmistä paikan päällä tehtyjä mehuja. Myös erikoiskahvit kuuluvat valikoimaan. Alkoholia kahvilassa ei myydä.

Pääpaino on pizzoissa. Niiden hinnat ovat hieman pizzerioita kalliimpia, mutta se selittyy menekillä. Hän selittää ostavansa vähemmän raaka-aineita kuin pizzeriat, joten maksaa niistä siten enemmän.

Tällaista pientä kahvilaa on kaivattu Lahteen jo pitkään. Koko kaupungista on vaikea löytää pientä välipalasyötävää. Esimerkiksi leipiä ei saa oikein missään. Ainut tiedossani oleva paikka on Teerenpeli, jossa saa kolmioleivän 7 eurolla. Jokubasissa leipä maksaa 5.50 ja 6.50. Lahti tarvitsee baareja ja kahviloita. Kahviloitakin on, mutta ne ovat kaikki samaa. Jotain erilaista pitää olla.

Syötäviksi tilaamme Avocado sandwitchin ja Veggie pizzan, juomiksi Stress Down (mansikka, omena, inkivääri) ja Fibre Active (avokado, omena, luomusitruuna) fruitiet eli mehut.

Maksamme kassalle ja siirrymme pöytään odottamaan. Yrittäjä kysyy pizzaa maistaneilta asiakkailta mielipiteitä.

– Sopivasti täytettä, rapea pohja eikä liikaa juustoa, yksi asiakkaista vastaa ytimekkäästi.

– Ei ollut sementtiä, kysytään taas tiskin takaa.

Jokubas_cafe_inside

Paikka tyhjenee, mutta hetkessä on jo kaksi uutta asiakasta sisällä. Uusi erilainen kahvila on selvästi herättänyt kaupunkilaisten kiinnostuksen.

Kahvilassa radio ei pauhaa vaan soittolistakin on itse valittua. Ensin soi Jay-Z ja heti perään Tinie Tempah. Mohamed pitää kaikki langat käsissään. Hän on jopa remontoinut paikan yksin. Aiemmin siinä oli ollut autokoulu ja sittemmin tila oli ollut tyhjänä. Sisustuksessa on hieman italaisvaikutelmaa. Seinillä on mustavalkoisia kehystettyjä valokuvia.

– Kaikki täällä on itse tehty. Ei ole rahaa, niin pitää käyttää aivoja, Mohamed vitsailee asiakkaalle.

Ruoat ja juomat saapuvat pöytään. Leivässä on avokadoa, mozzarellaa ja tomaattia. Pizzan täytteinä on italialaista paprikaa, artisokkaa, kalamata oliiveja, aurinkokuivattua tomaattia ja sipulia.

Molemmat fruitiet maistuvat oikein hyviltä. Juomassa avokado on itselleni ensikokemus, samoin inkivääri. Avocado-mehu on pehmeä ja kitkaton, Stress Down ja sen mansikkainen ja inkiväärinen maku jää hieman polttelemaan suuta, sopivalla tavalla. Mehut voisivat olla hieman isompiakin.

Verotan leivästä haukun. Se on lämmitetty ja rapsakka, sisus maukas. Pizza myös vastaa asiakkaiden tuoreita kokemuksia.

Sisään tulee kaksi uutta asiakasta. Toinen naisista innostuu valokuvaamaan kahvilaa aikomuksenaan kertoa siitä kaikille. Myös omistajan ystävä poikkeaa kehumaan. Pian taas soseutettujen hedelmien tuoksu täyttää tilan.

Mohamed on puhelias ja kertoo hyvin vapautuneesti elämästään. Huumorintajuakaan ei häneltä puutu.

– Inkivääri on loppu. Avokado loppu. Kaikki on loppu, Mohamed vitsailee ja asiakkaita naurattaa.

Mohamedin konsepti on tehdä hyvin. Mitä teet, niin tee se kunnolla.

Jokubasissa keskustellaan mistä tahansa suomeksi ja englanniksi. Työttömyydestä, ulkomaista ja eri kaupungeista. Ensimmäinen kokemus tästä kahvilasta on ainoastaan positiivinen.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *