Jyrki Kasvi nostaa geenimanipuloinnin esiin positiivisessa valossa

Eilen tiistaina Vihreiden Jyrki Kasvi kirjoitti Facebookissa, että geenimanipulointi tulisi ottaa vakavana ja ennakkoluulottomana mahdollisuutena.

Geenimanipulointi on monelle Vihreälle vastenmielinen asia, mutta vastenmielisyys ei saa muuttua dogmiksi. Tiede ja teknologia eivät sinällään ole hyviä tai pahoja. Niihin voi liittyä riskejä, jotka on otettava vakavasti, mutta myös mahdollisuuksia, jotka on otettava yhtä vakavasti ja ennakkoluulottomasti.

Tämän tueksi Kasvi linkkasi The Indepentin uutisen geenimanipuloidun banaanin mahdollisista eduista.

Uutinen kertoo, että geenimanipuloidun banaanin avulla voitaisiin vähentää merkittävästi lapsikuolleisuutta ja lasten sokeutta ympäri Afrikkaa. Lisäksi sanotaan, että A-vitamiinin puute aiheuttaa immuunivajausta ja vaikuttaa aivojen kehitykseen, mutta ”hyvänlainen tiede” voi auttaa merkittävästi rikastuttamalla vakaita satokasveja kuten Ugandan banaania A-vitamiinilla. Näinpä banaani olisi ravitsemuksellisesti palkitsevampaa ruokaa köyhille kasvattajille.

Jyrki Kasvi siis perustelee ennakkoluulottomuutta geenimanipulointia kohtaan suhteellisen räikeällä propagandalla. Afrikan vitamiinivajaukset, köyhyys, sadattuhannet kuolleet lapset, kuva aliravitusta afrikkalaislapsesta ja länsimainen huipputeknologia. Siinä avainsanat, joille tämäkin suomalainen poliitikko ja tekniikan tohtori on myyty.

Tuliko Jyrki mieleen, että tällä teknologialla ei ole mitään tekemistä todellisen auttamisen kanssa? Yhdeksän vuotta ja 10 miljoonaa dollaria syöneen banaaniprojektin aikana olisi joku edullinen ravitsemusasiantuntija saattanut keksiä luonnollisiakin tapoja paikata vitamiininvajausta. On suurinpiirtein ihan yleistietoa. Kasvin mielestä kuitenkaan teknologian tuomia mahdollisuuksia ei pidä väheksyä. ”Tiedämme, että meidän teknologia toimii”, kertoo uutinen ja Kasvi kailottaa perässä. Anna mun kaikki kestää.

Uutisen lopussa tohtori Helen Wallace GeneWatchilta kommentoi: ”On todisteita, että liian paljon beetakaroteenia voi aiheuttaa syöpää, joten mitä tapahtuu, kun ihmiset, joilla ei ole vitamiinin puutosta, syövät tästä sadosta? On tehokkaampia ratkaisuja näihin kysymyksiin, esimerkiksi kohdennetut ravintolisät ja monipuolisemmat viljelykasvit. Näillä tutkimuksilla ei voida vahvistaa, ovatko nämä muutokset ennemmin hyödyllisiä kuin haitallisia pitkällä aikavälillä”.

Samalla uutisella Kasvi kuitenkin perustelee mielipiteensä. Tehokkaampia ratkaisuja löytyy luonnosta, mutta teknologiaan me uskomme. Ainakin nyt 9 vuotta, 10 miljoonaa dollaria ja 10 kiloa geenimanipuloitua banaania myöhemmin.

Mutta Jyrki Kasvi sanoo olevansa vihreä.

Historia on täynnä poliitikkoja, joiden suosio on perustunut jonkin ihmisryhmän syyttämiseen ja demonisointiin. Huonoin seurauksin.

Juuri siksi minä olen arvoiltani vihreä, ja ehdolla ehdokkaasi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Että oikein vihreä ja paremmasta päästä.

(Sources: The Independent, Uusi Suomi/Puheenvuoro, Jyrki Kasvi/Facebook)

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *