Kannabiksen laillistaminen Suomessa on pelokkaiden näpeissä

Photo by: normalityrelief

Samaan aikaan, kun jopa Yhdysvalloissa viimeinkin alkaa järki sanella ehtoja ja mantereella naputellaan lakeja uusiksi, Suomessa vielä täristään pelkopohjaisen huumevalistuksen jälkishokissa ja eletään porttiteorian aikakautta.

Coloradossa on myyty vuoden alusta lähtien verotuksen alaista kannabista täysi-ikäisille ja Washingtonin osavaltio seuraa myöhemmin perässä. Itse Obamakin on heittänyt löylyä maassaan lämpenevään kannabismyönteiseen ilmapiiriin muistuttamalla, että ”marihuanan poltto ei ole sen vaarallisempaa kuin alkoholinkaan käyttö, vaikkakin huono ja epäterveellinen tapa”. Hän pitää laillistamista tervetulleena maahan, jossa osa pössyttelijöistä joutuu kärsimään suhteettomia rangaistuksia, myös vankilatuomioita, varakkaampien päästessä reilusti vähemmällä.

Obaman valistaessa epäluuloisia marihuanan ja kovien huumeiden käytön eroista, Suomessa juostaan ympyrää kädet korvilla.

Keski-Suomen sosiaalitoimi teki rikosilmoituksen, kun 16-vuotias poika poltti jotakin vesipiipussa Youtube-videolla, kertoi Ilta-Sanomat tiistaina julkaistussa uutisessa. Ja sanoessani ”jotakin” tarkoitin, että kukaan ei tiedä, mitä vesipiipussa edes paloi. Videossa oli soinut taustalla sosiaalitoimen mukaan ”kannabismyönteinen musiikki” ja se oli vahvistanut sosiaalitoimen epäilyjä. Huomio, siis epäilyjä. Pelkoja, olettamuksia, yleistyksiä ja ennakkoluuloisia johtopäätöksiä. Näistä on Suomen huumausainepolitiikka keitetty, niin pitkään, kun sosiaalihuollolta kysytään.

Kannabisfobia on hyvin juurtunut myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle, jonka alkoholi- ja huumeasioista vastaava ylijohtaja Erkki Vartiainen väitti tiistaina Talouselämässä, että ”Kannabiksen vapauttaminen johtaisi vääjäämättömästi sen laajaan käyttöön ja lisäisi merkittävästi sosiaalisia ja kansanterveysongelmia sekä yhteiskunnallisia kustannuksia”. Vartiaisen mielestä kannabiksen vapauttaminen Suomessa ei olisi järkevää ja jatkaa perusteluja sanoen, että vapauttaminen toisi nykyisten alkoholin aiheuttamien hoitokustannusten ja poliisin järjestyksen valvonnan kustannusten lisäksi lisää ongelmia. Ajatteleekohan Vartiainen, että pilviveikot aiheuttaisivat poliisille suurestikin enemmän vaivaa kuin nykyinen laittomasti myyvä taho, vai mihin tuo oli viittauksena?

”Ei ole mitään järkeä lisätä alkoholin aiheuttamaan pitkään ongelmalistaan kannabiksen aiheuttamia ongelmia”, Vartiainen toitottaa mainitsematta jutussa yhdestäkään mahdollisesta ongelmasta. Tällaisilta pelon johtamilta asiantuntijoilta Suomen media kysyy jostain syystä mielellään lausuntoja.

THL:n pääjohtajana vielä viime vuonnakin toiminut Pekka Puska niin ikään osoittautui porttiteorian kannattajaksi parin vuoden takaisessa Basso Radion haastattelussa sekä tässä Turun ylioppilaskunnan kulttuurilautakunnan Väittelyillassa (2012) (nimeomainen kohta linkissä). Puska siis luulee tietävänsä, että pilvenpolttajat siirtyvät muihin aineisiin kannabiksen ominaisuuksien vuoksi eivätkä esimerkiksi kieltolain seurauksena, kuten Suomen Kannabisyhdistys sanoo.

Mitä tulee taas Kannabisyhdistykseen, on se saanut odottaa reilut 20 vuotta lupaa päästä yhdistysrekisteriin. Oikeusministeriö hylkäsi hakemuksen jo vuonna 1993 eikä Korkein Hallinto-oikeuskaan muuttanut päätöstä. Tämän vuoden alussa kuitenkin muutti, viimein. Yli 20 vuotta on pitkä aika.

KHO sanoo päätöksessään, ettei se ota kantaa siihen, onko yhdistyksen säännöistä ilmenevä tarkoitus sinänsä hyväksyttävä. Lisäksi se arvioi, että ”vapaamielisemmällä suhtautumisella kannabikseen on menestyessään vaikutusta kansanterveyteen ja yleiseen turvallisuuteen sekä oikeuskäsitykseen. Vaikutusten vakavuutta on kuitenkin vaikea arvioida, mikä vuoksi rekisteröintiä ei voi estää toiminnasta aiheutuvia riskejä korostavilla spekuloinnilla”.

Uutinenhan on positiivinen, mutta KHO ratkaisussaan vielä muistuttaa, että yhdistys voidaan lakkauttaa, jos se toimii olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja.
Huh, onhan tämä jo odottanut vuosikymmeniä lampaan vaatteissa pistääkseen mullin mallin?

Mutta narkofobiahan ei uutisista vielä tähän loppunut. Viime viikon sunnuntaina vuorostaan MTV kirjoitteli puuta heinää ja valheita otsikolla Kannabiksen laillistaminen lisää huumeiden sekakäyttöä. Uutisotsikoita selaillessa voisi luulla jutusta löytyvän faktapohjaistakin sisältöä, mutta kuten luulot usein ovat, se olisi turhaa.

Vastauksissaan juttua varten haastateltu Ehkäisevän päihdetyön EHYT ry:n johtava erityisasiantuntija Tuomas Tenkanen vuoronperään uskoo ja arvelee. Hänen mielestä huumeiden helpompi hankkiminen lisää niiden käyttöä ja arvelee kannabistuotteiden laillistamisen lisäävän myös muiden huumausaineiden käyttöä. Ymmärtääköhän Tenkanen, ettei niitä muita ainakaan ole tarkoitus kaupitella valtion hyväksymissä myymälöissä laittomasti? Miten hän on joutunut näin päättömän mielipiteen orjaksi?

Tenkanen ei usko Suomen seuraavan Coloradon perässä. ”Tällaisia asioita ei voi siirtää tuosta vaan maasta toiseen. Esimerkiksi Suomen ilmasto jo estää sen, sillä täällä kasveja on vaikeampi kasvattaa”.

Ilmeisesti tämä erityisasiantuntija ei ole ainakaan maantiedossa vahvoilla, sillä Coloradossa on varsin Suomea muistuttava ilmasto. Myöskään hamppuasioissa Tenkasta ei voida pitää asiantuntijana, sillä hamppua on itseasiassa viljelty Suomessa satoja vuosia sitten ja viljellään edelleen esimerkiksi siemeniksi. Toki myös oikeanlaisilla lajikkeilla ja menetelmillä (kuten kasvihuoneella) hamppua pystyy kasvattamaan Suomessa ulkona myös huumausaineeksi.

That’s all for now folks. Ainakin Yhdysvalloissa tapahtuva muutos on aiheuttanut Suomessa keskustelua ja se on hyvä asia. Ja sitähän tässä tehdään. Seuraavaan kertaan!

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *