Kasveja, jotka ehtii istuttaa vielä myöhemminkin kesällä

Joskus kevään esikasvatukset eivät onnistu. Multa on voinut olla huonoa eivätkä kasvit kasva tai lemmikki on päässyt tuhoamaan taimet. Toisinaan erilaisista elämäntilanteista johtuen ei ole mahdollisuutta esikasvattaa taimia. Ei kannata kuitenkaan luovuttaa ja alkaa suotta odottamaan seuraavaa kesää vaikka kesä olisikin jo hyvässä vauhdissa. Kun esimerkiksi chilit ja tomaatit pitää laittaa itämään jo hyvin aikaisessa vaiheessa ennen kevättä, vielä kesä- tai heinäkuussakin voi Suomessa kasvattaa monenlaisia syötäviä kasveja.

Kaikki kasvit eivät edes sovellu aikaiseen kasvattamiseen. Jotkin salaatit itävät mieluummin viileämmässä. Pohjoiskiinalaisen retikan liian aikainen kylvö voi saada sen kukkimaan. Samoin punajuuri kukkii helposti, jos se on kylvetty liian aikaisin ja altistuu kevään yöpakkasille. Kannattaa käydä kaupan siemenhyllyllä tutustumassa itselle vieraisiinkin kasveihin. Myöhäisempikin viljelykausi voi olla kiinnostavaa ja palkitsevaa. Satokautta voi myös pidentää hallapeitteillä ja kasvihuoneella.

Mitä siis vielä ehtii kylvää vaikka kesä on jo pitkällä? Porkkanoiden aikaiset lajikkeet ja punajuuri ehtivät syötäviksi vielä kesäkuun lopulla kylvettynä. Retiisiä ja retikkaa voidaan kylvää vielä elokuussakin. Salaatit ja kaalit kuten kyssäkaali ja kiinankaali ehtivät myös. Vihanneskrassikin kasvaa syötäväksi alle viikossa. Kannattaa tarkistaa myös rukolan, maustekirvelin ja pinaatin satokaudet. Lisäksi tietenkin herne voidaan kylvää hieman myöhemminkin.

Salaatteja ja herneitä kannattaakin kylvää esimerkiksi viikon tai kahden välein, jotta tuoretta syötävää olisi mahdollisimman pitkän ajan. Äläkä unohda haudata valkosipulinkynsiä multaan syksyllä.

Tässä vielä muutamia esimerkkejä kasvukausista. Kaudet on kirjoitettu siemenpussien suosituksista, joten huomaathan, että samat satokaudet eivät välttämättä päde kaikille lajikkeille.

Varhaisporkkana

Suorakylvö: huhtikuun alku – kesäkuun loppu.
Sato: heinäkuun alku – syyskuun loppu.

Retikka

Suorakylvö: heinäkuun alku – elokuun loppu.
Sato: syyskuun alku – lokakuun loppu.

Retiisi

Suorakylvö: huhtikuun alku – elokuun loppu.
Sato: toukokuun puoliväli – lokakuun puoliväli.

Punajuuri

Suorakylvö: maaliskuun alku – kesäkuun loppu.
Sato: elokuun alku – lokakuun loppu.

Salaatit ja kaalit

Kiinankaali

Suorakylvö: kesäkuun alku – elokuun alku/puoliväli.
Sato: elokuun alku – lokakuun loppu.

Keräsalaatti

Suorakylvö: huhtikuun alku – heinäkuun loppu.
Sato: kesäkuun puoliväli – syyskuun loppu.

Bataviasalaatti

Suorakylvö: huhtikuun alku – heinäkuun loppu.
Sato: kesäkuun puoliväli – syyskuun loppu.

Sareptansinappi

Suorakylvö: kesäkuun alku – elokuun loppu.
Sato: elokuun alku – lokakuun loppu.

Sidesalaatti

Suorakylvö: huhtikuun alku – heinäkuun loppu.
Sato: kesäkuun puoliväli – syyskuun loppu.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *