Koska Halloweenia juhlitaan vuonna 2016?

Halloween!

Koska on Halloween vuonna 2016, ja tärkeintä; milloin sitä pitäisi juhlia Suomessa?

Tänä vuonna 2016 tilanne on kinkkinen. Halloweenin ajankohta vaihtelee meidän näkökulmastamme vuosittain, koska meillä Suomessa Pyhäinpäivä seilaa 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan osuvan lauantain mukaan. Kun taas anglosaksinen Halloween on aina täsmällisesti 31.10. ja All Hallows’ Day 1.11. kuukauden vaihteessa (eli joskus myös keskellä viikkoa, toisin kuin meillä). Vuonna 2016 anglosaksinen Halloween 31.10. osuu maanantaille, heidän All Hallow’s Day 1.11. on tiistai, ja meillä Pyhäinpäivä on vasta näitä seuraava lauantai 5.11. Suurin osa Halloween-juhlinnasta maailmalla tapahtuu siis jo viikkoa ennen meidän virallisia juhlapyhiämme, lokakuun viimeisenä viikonloppuna.

Halloweenia voi Suomessa mielensä mukaan juhlia joko maanantaina 31.10 (Halloweenina), perjantaina 4.11. (suomalaisittain laskettu Pyhäinpäivän aatto), tai lauantaina 5.11. (suomalainen Pyhäinpäivä) – tai vaikka kaikkina näinä. Yleisesti Suomessa suosituin päivä lienee perjantain pyhäinpäivän aatto ja lauantain pyhäinpäivä, koska tällöin useimmilla ihmisillä on lauantaina lomaa. Toisaalta kaupat, ravintolat ja baarit varmasti aloittavat juhlimisen jo muun maailman mukana eli lokakuun lopussa. Joten tänä vuonna löytää varmasti Halloween-juhlia kahtena viikonloppuna.


Tärkeimmät Halloween-faktat kootusti:

– Alunperin Halloween on ollut Shamhain, kelttiläinen uuden vuoden ja talven alkamisen sekä kuolleiden juhla, jonka yhteyteen kristinusko on liittänyt omat kuolleiden muistamiseen liittyvät juhlapäivänsä. Latinalaisessa maailmassa on samalle ajankohdalle osuva ”Día de Muertos”, Day of the Dead – kuolleiden muistamisen päivä.

– Anglosaksiset maat viettävät Pyhäinpäivää aina 1.11., joten Halloween (eli nimensä mukaisesti All Hallow’s Eve, pyhäinpäivää edeltävä aattoilta) on heillä aina 31.10. Tänä vuonna 2015 se on lauantai. Tämä on se päivä, jona Amerikassa kierrellään naamiaisasuissa naapuruston ovilla karkki-jekuttamassa. Seuraava päivä 1.11. on heidän Pyhäinpäivänsä eli All Hallow’s Day.

– Suomalainen vanha maatalousyhteiskunnan aikainen sadonkorjuun juhla oli Kekri, jota juhlittiin ajankohdaltaan vaihtelevasti sadonkorjuutöiden päättyessä. Kirkko ei arvostanut moisia pakanallisia juhlia, joten kirkonmiesten painostuksesta tämä agraarinen juhla vakiintui pyhäinmiestenpäivän yhteyteen 1800-luvulla.

– Suomen ev.lut.kirkko yhdisti Pyhäinpäivään vuonna 1955 kaksi juhlapyhää, joten meillä Pyhäinpäivä on aina 31.10. – 6.11. välille osuvana lauantaina. 2015 Pyhäinpäivä-lauanta on 31.10., ja edeltävä perjantai 30.10. olisi Suomen kirkkopyhien mukainen ”Halloween”, Pyhäinpäivän Aatto.

– Suomessa moni taho on ottanut kantaa Halloweenin juhlimiseen viime vuosina. Uskonnolliset piirit näkevät Halloweenissa pakanallisuuden nousua ja haluavat painottaa Pyhäinpäivää kristillisenä ja vakavana juhlana. Erikoiskaupan liitto taas omalta osaltaan haluaa tietysti lisää myyntiä, joten heidän mielestään Halloween on ihan oma juhlansa, jota pitäisi viettää aina 31.10.

14 comments

 1. KETOLA KATJA

  ELI KOSKA SE ON VOIKO SITÄ JUHLIA ENSI VIIKOLLA

  • Reetta M.

   Onko sulla luetunymmärtämisessä jotain vikaa? Jos olisit lukenut jutun ja vaikka käyttänyt hiukan aivojasi, olisit ymmärtänyt, että anglosaksinen halloween on 31.10., suomalainen pyhäinpäivä 5.11. Halloweenia voi juhlia kumpanakin viikonloppuna.

   • Kaapelipaa

    Ekkö oo vähän liian täyteen tolle

   • anonyymi

    Onkos sinulla Reetta luetunymmärtämisessä vikaa siellähän lukee 6.11 eikä 5.11

  • Kelmin Lumo

   Suomessa ei ole sellaista juhlapäivää kuten Jenkeissä, jonka vuoksi sitä ei vaan voi suoraan sanoa minä päivänä se on. Mutta luonnollisinta lienee juhlia Halloweenia Suomessa Pyhäinmiesten päivänä, koska se on tänä vuonna lauantai.

   Tämä on tosiaan siinä mielessä aika hankala juhlapäivä ja lähes joka vuosi on sama ongelma.

  • SaBa

   Ainakin nyt näyttää, että ravintolat ottavat ”varaslähdön” ja jo tulevana viikonloppuna 28-30.10 on Halloweenjuhlia, jatkuen pyhäinpäivälle asti.

   Oma mielipide on, että juhlia saa koska vaan. Mikäs sen kivempaa!

 2. iipeli

  No lähinnä kiinnostaa milloin ne suomen ’karkki ja kepponen’-kerääjät kiertää….
  eli en voi tulla milloin vaan.
  Viikkoon ei sit passaa avata ovea jos joku koputtaa.

  • Kelmin Lumo

   Heh, no tuskin ne kiertävät arkipäivinä, jos eivät nyt oikean Halloweenin iltana innostu. Mutta tietenkin varaudut makeisin, ettet joudu uhriksi! 😉

 3. Maalainen

  Täällä maalla ei tarvi varautua mitenkään. Edes pääsiäisenä ei koskaan käy yksikään virpoja oven takana niin olen lopettanut pääsiäisenä pääsiäismunien ym. ostelun kokonaan.

 4. kulkunen

  Ottakaa huomioon myös se, että kaikki eivät vietä Amerikkalaista Halloweenia. Yhä useampi ei halua kerjääviä lapsilaumoja ovellensa.
  Itse vietän Pyhäinpäivää, kunnioitan kuolleita ja edesmenneitä rakkaita.

 5. Karkuun juossut

  Puukkojen ja puntareiden kanssa Halloweeninä liikkuvat klovnit olisi kiellettävä lailla.

 6. Atro Niiniluoto

  Meidän taloyhtiössä vieraili kerjääviä lapsia lokakuun 29. päivä. Lisäksi kuuntelin YouTubesta musiikkikappaleen Halloween, joka on saksalaisyhtye Helloweenin levyttämä.

 7. Ninnuli

  Mä kävin Halloween pukeutuneena baarissa 29. 10 yöllä. Turussa oli kahdessa yöbaarissa/ tai yökerhossa Halloween aihe(voi tietty olla että jossain muussakin oli mutta nuo oli ilmoittaneet sen). En tiedä oliko jotkut pukeutuneet käyneet muissakin kun tuossa illan aihe baarissa ja yökerhossa. Jonkun
  verran näin halloweenpukeutuneita katukuvassa yöllä, olihan saattanut
  olla kotobileitäkin. Tässä pienemmässä kaupungissa lähel Turkua on ens la Halloween aihe yhdes yökerhobaarissa, en tiedä vielä menekö sinne. Katsoin että Helsingissä oli varmaan noin 29. 10 jossain kymmenessä yökerho/klubi paikassa halloween aihe ja Tampereellakin parissa paikassa. No ihan kivaa on pukeutua halloweenina. Harmin paikka että ne pellet on ihan turhaan vähän loannneet naamiaisiin kuuluvaa pelkkää hauskanpidon ja hyvän olon kulttuuria. Siinä on pelleillä nyt mennyt koko asia kokonaan metsään, eli asia on ymmärretty heillä täysin väärin. Onneksi ne nuoret naiset saivat Kalliossa läksytettyä niitä metsään menneitä nuoria miehiä, jotka olivat ymmärtäneet pelleksi pukeutumisen syyn täysin väärin.

 8. Kirppu

  Itse vietin Halloweenia 28.-30.10. En pukeutunut erityisemmin mutta join veriappelsiinilikööriä ja tein ”Halloween”-tyylistä salaattia muun ruoan kaveriksi aekä koristelin kotia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *