Koska Halloweenia juhlitaan vuonna 2017 Suomessa?

Halloween!

Koska on Halloween vuonna 2017, ja tärkeintä; milloin sitä pitäisi juhlia Suomessa?

Tänä vuonna 2017 tilanne on kalenterissa vähän sekava. Halloweenin ajankohta vaihtelee meidän näkökulmastamme vuosittain, koska meillä Suomessa Pyhäinpäivä seilaa 31.10. ja 6.11. väliseen aikaan osuvan lauantain mukaan. Kun taas anglosaksinen Halloween on aina täsmällisesti 31.10. ja All Hallows’ Day 1.11. eli kuukauden vaihteessa (ja näin se on joskus myös keskellä viikkoa, toisin kuin meidän Pyhäinpäivämme). Vuonna 2017 anglosaksinen Halloween 31.10.2017 osuu tiistaille, heidän All Hallow’s Day 1.11.2017 on keskiviikko, ja meillä Pyhäinpäivä on vasta näitä seuraava lauantai 4.11.2017. Suurin osa Halloween-juhlinnasta maailmalla tapahtuu jo viikkoa ennen meidän virallisia juhlapyhiämme, lokakuun viimeisenä viikonloppuna – koska maailmallakin tykätään juhlia mielummin viikonloppuna kuin arkiviikolla.

Halloweenia voi Suomessa mielensä mukaan juhlia joko tiistaina 31.10.2017 (Halloweenina), perjantaina 3.11.2017 (suomalaisittain laskettu Pyhäinpäivän aatto), tai lauantaina 4.11.2017 (suomalainen Pyhäinpäivä) – tai vaikka kaikkina näinä. Yleisesti Suomessa suosituin päivä lienee perjantain pyhäinpäivän aatto ja lauantain pyhäinpäivä, koska tällöin useimmilla ihmisillä on lauantaina lomaa. Toisaalta kaupat, ravintolat ja baarit varmasti aloittavat juhlimisen jo muun maailman mukana eli lokakuun lopussa. Joten tänä vuonna löytää varmasti Halloween-juhlia kahtena viikonloppuna.


Tärkeimmät Halloween-faktat kootusti:

– Alunperin Halloween on ollut Shamhain, kelttiläinen uuden vuoden ja talven alkamisen sekä kuolleiden juhla, jonka yhteyteen kristinusko on liittänyt omat kuolleiden muistamiseen liittyvät juhlapäivänsä. Latinalaisessa maailmassa on samalle ajankohdalle osuva ”Día de Muertos”, Day of the Dead – kuolleiden muistamisen päivä.

– Anglosaksiset maat viettävät Pyhäinpäivää aina 1.11., joten Halloween (eli nimensä mukaisesti All Hallow’s Eve, pyhäinpäivää edeltävä aattoilta) on heillä aina 31.10. Tänä vuonna 2017 Halloween 30.10. osuu tiistaille. Tämä on se päivä, jona Amerikassa kierrellään naamiaisasuissa naapuruston ovilla karkki-jekuttamassa. Seuraava päivä 1.11. on heidän Pyhäinpäivänsä eli All Hallow’s Day.

– Suomalainen vanha maatalousyhteiskunnan aikainen sadonkorjuun juhla oli Kekri, jota juhlittiin ajankohdaltaan vaihtelevasti sadonkorjuutöiden päättyessä. Kirkko ei arvostanut moisia pakanallisia juhlia, joten kirkonmiesten painostuksesta tämä agraarinen juhla vakiintui pyhäinmiestenpäivän yhteyteen 1800-luvulla.

– Suomen ev.lut.kirkko yhdisti Pyhäinpäivään vuonna 1955 kaksi juhlapyhää, joten meillä Pyhäinpäivä on aina 31.10. – 6.11. välille osuvana lauantaina. 2017 Pyhäinpäivä-lauantai on vuonna 2017 4.11., ja edeltävä perjantai 3.11. olisi Suomen kirkkopyhien mukainen ”Halloween”, Pyhäinpäivän Aatto.

– Suomessa moni taho on ottanut kantaa Halloweenin juhlimiseen viime vuosina. Uskonnolliset piirit näkevät Halloweenissa pakanallisuuden nousua ja haluavat painottaa Pyhäinpäivää kristillisenä ja vakavana juhlana. Erikoiskaupan liitto taas omalta osaltaan haluaa tietysti lisää myyntiä, joten heidän mielestään Halloween on ihan oma juhlansa, jota pitäisi viettää aina 31.10.

One comment

 1. Kommenttina vaan

  Oikeasti ainoat päivät juhlia Halloweeinia on joko viikonloppu ennen 31.10. tai sitten 31.10.

  Halloweenia ei pidä sekoittaa Suomalaiseen pyhäinpäivään. Siihen ei kuulu Halloween teemat tai juhlinta ollenkaan. Aivan eri juhla.

  Jos siis lapset haluavat viettää Halloweenia pukeutuen pelottaviin asuihin, meni jo tuo viikonloppu ja nyt on siis jäljellä enää 31.10. mahdollisena juhlapäivänä.
  Näin siis maissa, joissa Halloweenia juhlitaan. Aikuisten party ja juhlat kotona tms. teeman mukaisesti edeltävänä viikonloppuna ja ovelta ovelle makeisia etsien sitten 31.10. Toki joissain alueellisesti lapset kiertävät ovelt aovelle jo 31.10. edeltävänä viikonloppuna, ei siis koskaan tuon päivän jälkeen.

  Ei siis ovelta ovelle kiertämistä ja karkkien kärttämistä enää 3. tai 4.11. Suomen pyhäinpäivä on rauhallinen juhla, ei karnevaali kuten Halloween.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *