Kuinka voittaa internet? Eli keskustelupalsta-väittelyiden voittajarivi

INTERNET BINGO

Eikö keskustelun vastapuoli ymmärrä, kun olet oikeassa? Käytä jotain seuraavista fraaseista, ja väittelyn voittaja on ratkennut! Voit halutessasi myös tulostaa bingoruudukon popcorn-vadin oheen.

1. Aloita pehmeästi / selittele.
”Älkää käsittäkö nyt väärin, mutta…” ”Ei pahalla, mutta…” ”Kyllä minäkin pidän hyvästä katutaiteesta, mutta…” Näin osoitat, että välität muiden ajatuksista, ja HALUAISIT olla heidän kanssaan samaa mieltä. Mutta-sanan jälkeen voit sitten sanoa ihan mitä vaan. ”Ei mitenkään pahalla, mutta instagram-kuvassasi näytät ihan lehmältä.” Myötätunto paistaa kritiikistäsi!

2. ”Tee paremmin itse.”
Oliko moottorie vaarallisen huonosti aurattu lumesta ammulla? Festareilla toimimattomat järjestelyt vessajonoissa? Ydinvoimalan suunnittelussa hankaluuksia? Valittaja on hyvä ja perustaa oman moottoritien/festarin/ydinvoimalan, kerran tietää asiasta noin paljon.

3. Leimaa valittajaksi, nimbyksi, kukkahattutädiksi tai hiekkapilluksi.
Miksi kaikesta pitää valittaa? Leimaamalla vastustajan valittajaksi tai huomiohuoraksi, muut ymmärtävät sinun olevan valittamisen ja ylipäätään muiden yläpuolella.

Huomaathan, että kukkahattutädin sijasta nykyisin käytetään muodikkaampaa ilmaisua ”hiekkapillu”. Näin osoitat seuraavan aikaasi, ja kaikki pitävät sinua kekseliäänä sananiekkana. ”Ota hiekka pois pillusta.” Siinä. Järjen Ääni voitti, ilman mitään tylsiä perusteluita tai lähdeviitteitä! Ks. myös alatyyliset lausahdukset.

4. ”Ainahan voit muuttaa maalle / ulkomaille.”
Oivaa vastalääkettä nimbyilyyn. 24h/vrk metelöivää ja sotkevaa festaria ei tarvitse kenenkään kestää, ja oikea ratkaisu tähän on koko kaupunginosan asukkaiden muutto maalle. Koska kaupungissa pitää sietää ihan kaikkea sitä, mitä ihmiset voivat äänivehkeistään ja ruumiinaukoistaan ulos tuutata.
Samoin politiikasta pitää kaikkien olla samaa mieltä, tai ainoa vaihtoehto on muuttaa pois maasta.

5. ”Näin pieniin asioihin ei kannata tarttua, koska on suurempiakin ongelmia.”
Tosiaan. Miksi valittaa oman kadun toimimattomasta jätehuollosta, kun Tyynellä Valtamerellä pyörii miljardi kuutiota meriekosysteemin tappavaa muovijätettä? Äärimmäisenä esimerkkinä voit todeta, että universumin mittakaavasta katsoen kaikki maan matosten ongelmat ovat aika pieniä.

6. ”Ongelma on aivan liian suuri meidän murehdittavaksemme.”
Ilmastonmuutoksesta ei kannata murehtia, koska sille ei voi tehdä mitään yksin. Ei edes Euroopasta käsin. Keskitytään mielummin johonkin pienempään aiheeseen… vaikkapa oman kadun jäteongelmaan?

7. ”Miksi keskittyä ongelmaan X, kun ongelma Y on paljon akuutimpi?”
Jos et voi mitätöidä ongelmaa vertaamalla sitä johonkin suurempaan tai pienempään, niin keksi toinen samantyyppinen, mutta ihan eri ongelma! Kodittomista eläimistä hössöttävien pitäisi keskittyä mieluummin vanhusten kotihoidon ongelmiin! Paperittomien terveydenhoidosta huolestuneiden pitäisi ennemmin huolestua päivähoidon alasajosta! Käytä tätä argumenttia varsinkin, jos itse et ole laittanut tikkuakaan ristiin minkään takia – kyllähän jonkun pitäisi jotain tehdä, ja nuo touhuajat voisivat hoitaa asian aivan yhtä hyvin! Lähetä puuhakkaat mieluummin sille asialle, joka on SINUN sydäntäsi lähimpänä!

8. ”Kiinassa kaikki on vielä huonommin.”
Ihmisoikeudet, eläinten oikeudet, ilman saastuminen, ympäristönsuojelu, puhdas juomavesi, autojen pakokaasut… nämä tyhjänpäiväiset keskustelut lopetat tyylikkäästi toteamalla, että Kiinassa asiat ovat vielä huonommin, joten kaikki pyristelyt täällä ovat turhuutta.
Todellinen tietäjä lyö tämän kortin pöytään muodossa ”Kiinassa JA Intiassa”. Muistathan myös mainita näiden maiden asukasmäärät, ja niiden osuuden koko maapallomme populaatiosta.

9. ”Kyllä tästä joku hyötyy / se tarjoaa työpaikkoja ja verotuloja.”
Olisitte tyytyväisiä edes tästä mitä meillä nyt on. Jos alkoholia ei olisi, niin monta alkon työntekijää, syöpälääkäriä ja aamuyön poliisivuoroa jäisi työllistämättä. Lastensuojelukin työllistää paljon ihmisiä. Vau. Työllisyys ennen kaikkea!

10. Yksittäinen oma esimerkki kumoaa tieteen ja tutkimuksen.
Vai poltti ukkisi kaksi askia tupakkaa 85-vuotiaaksi? Muista toistaa tätä juttua kaikkialla. Sinullahan on ihan selvä esimerkki yhdestä yksittäistapauksesta, jossa tiedettä ja tervettä järkeä vastoin toimimalla asiat menivät eri lailla kuin koulussa opetettiin.

11. ”Lampaat.”
Sääntöjä noudattavat ihmiset ovat lampaita ja hallintoalamaisia, huomauta siitä heti. Tosimies kaataa luvatta kaupungin puolella kasvavan pihakuusen naapurin audin päälle, ja riitelee vakuutusyhtiön kanssa lopun ikäänsä. Ks. myös natsikortti.

12. ”Jeesuskortti.”
Tarpeeksi vahvaa uskoa ei murra tiede, empiirinen koe eikä muiden todistus. Jos olet uskossa, olet luultavasti myös oikeassa. Raamatusta löydät varmasti jonkun epämääräisen lausahduksen, jonka kaukaisesti voi ehkä tulkita käsittelevän kyseistä asiaa. Hätätapauksessa vaan viittaat ”vanhaan testamenttiin”, ei sieltä kukaan ehdi lainaustasi tarkistamaan.

13. ”Natsikortti”
Kutsu vastustajaasi natsiksi, kyyläksi, tai pilkunnussijaksi. Sopii ihan mihin keskusteluun tahansa, oli kyse sitten puistonurmikolla kävelystä tai maahanmuuttajien oikeuksista.

14. ”Äitikortti”
Äidit tietää aina kaiken. Kysy vaikka googlelta, ja vastaus löytyy joltain vauvafoorumilta. Äiti tietää myös aina enemmän, kuin esimerkiksi sinkut tai joku turha ”asiantuntija”. Kaupungin kaavoitus, lasten kasvatus, lentokoneet tai ruuanvalmistus – älä ala äitiä vastaan väitellä.
Jos keskustelu käy turhan tekniseksi, äiti voi myös viitata puolisonsa tietotaitoon. ”Mieheni kyllä tietää tästä asiasta enemmän kuin sinä.”

15. Alatyyliset lausahdukset
Keskustelu koirapuistoista loppuu lyhyeen, kun vihjaat koiria puolustavien luultavasti tykkäävän kakkaleikeistä kotonakin. Tasa-arvoa kannattavien ihmisten seksielämän saloja kannattaa pohtia ääneen. Profiilikuvan härski kommentointi keskustelun lomassa oli se argumentti, millä sait muut uskomaan kantasi. Ainakin hiljaisiksi.

Keksi keskustelijan nimestä joku hassu väännös. Puhu rivoja. Ole puhtaasti rasisti.

16. Rakenna olkiukko ja lyö sitä. Oikein kovaa.
Keskusteluun saat väriä, kun annat mielikuvituksesi viedä väittelyn puhtaaseen tajunnanvirtaan! ”Ai on pelastuslaitoksella resurssipulaa! Ei ole, kissoja ne puusta vaan pelastavat joka päivä! Mutta entä jos samaan aikaan uppoaa laiva, jossa on leirikoululaista, onko muka yhden kissan henki tärkeämpi kuin 200 lapsen? Taidat olla just tuollainen LASTENVIHAAJA! Kaltaisesi pitäisi viedä saunan taakse!”
Kääntämällä keskustelun ihan muille raiteille saat lisämerkin bingoon. Ja papukaijamerkin, jos saat syytettyä vastustajia asioista, joita he tuskin tulevat koskaan tekemään (mutta voisivat ihan hyvin olla juuri nytkin tekemässä).

17. Kerro vastaväittelijälle, millainen hänen sinun mielestäsi pitäisi olla.
Arvostele vastaväittelijää itse keksimilläsi ja rajusti ylimitoitetuilla, stereotyyppisillä kriteereillä (joita et itse todellakaan noudata, mutta vastapuolen tietysti pitäisi noudattaa, koska sinä haluat ajatella niin). Näin voit osoittaa, että vastapuolesi toimii ihan väärin ja tämän äärimmäisen stereotypian vastaisesti. ”Suvaitsevaisena sinun pitäisi suvaita myös väkivaltaista rasismia.” ”Mutta sinullahan on bussikortti, etkös juuri sanonut vastustavasi autoilua keskustassa?” ”Kasviksillakin on tunteet, miten voit sitten niitä syödä?” Voit myös asettua väittelyn vastapuolen mielikuvituskenkiin ja keksiä hänelle muuta ”parempaa” tekemistä, jota vastapuolen pitäisi olla tekemässä ollakseen mahdollisimman naurettava stereotyyppi. ”Eikös sinun pitäisi olla tappamassa piikikkäitä siilejä, kerran noin kovasti vastustat vaarallisia tulokaslajeja?” Ks. myös kohta 15 olkiukko.

18. ”Hölmöt muiden puolesta uhrautujat.”
Osoita, että tekemättä mitään olet paljon fiksumpi kuin hölmöt uurtajat. Oma napa paras napa. Pakolaisia ei kannata auttaa, koska siihen voi mennä omaa aikaa. ”Jos menee vapaaehtoisesti öljyä merenrannalta palokunnan kanssa keräämään, niin turha sitten itkeä terveyskeskuksessa että päätä särkee, kun on koko päivän raakaöljyä nuuhkinut.” Tällä lainilla loppui keskustelu WWF:n vapaaehtoisista öljyntorjuntajoukoista eräässä paikallislehdessä. Mitäpä tuohon enää lisäämään. Kotisohvalla on parempi.

19. ”KVG”
Kun et enää keksi mitään argumentteja, lähetä vastaväittelijäsi etsimään kantaasi tukevia argumentteja netistä. He kyllä löytäisivät totuuden, jos vaan VIITSISIVÄT etsiä tarpeeksi. Koska aika varmasti luit juuri toissa vuonna hyvän artikkelin netistä (tai sanomalehdestä junaa odottaessasi). Ja siellä asia oli aika näppärästi kerrottu.

20. Ja viimeisenä; jätä väittely ja lait taaksesi, sen sijaan uhkaile vastustajasi hiljaiseksi.
Onko joku keräämässä talvivaatteita pakolaisille? Uhkaa raiskata ja tappaa järjestäjä. Saat koko maan sympatiat puolellesi, ja jokainen ymmärtää, että sinun puolellasi asuu totuus ja toivo maailman rauhasta. Olet toki rakentamassa parempaa tulevaisuutta kaikille, väkivalta ja tappouhkaukset ovat ainoa oikea toimintakeino tämän saavuttamiseksi!

Unohtuiko tästä joku kiva keskustelun päättävä lausahdus tai naseva kommentti? Laita kommenttina alle, lisäämme sen mukaan!

internetbingo

Julkaistu alunperin 6.7.2015, päivitys 28.10.2016: lisätty äitikortti ja englanninkielinen käännös.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *