Miten kirjoitetaan hyvä suositus

Keksitty esimerkki suosituksesta

Testimonial, eli suomeksi parhaiten sanottuna suositus tai suosituskirje, on tuotteeseen, palveluun tai työntekijään tyytyväisen ihmisen antama arvio, kehu, mielipide tai lausunto. Yleisesti suosituksia pidetään aitoina ja rehellisinä ja siksi ne ovatkin arvokkaita kommentteja. Suositukset ovat lähinnä tavallisten ihmisten, ei esimerkiksi yritysten, tekemiä ylistyksiä, joten ne ovat osa yhteisöllistä markkinointia. Joskus myös julkisuuden henkilöt antavat suosituksiaan.

Tässä artikkelissa kerrotaan miten kirjoitetaan lyhyt muutaman lauseen mittainen suositusteksti. Ohjeet miten kirjoitetaan suosituskirje työntekijälle, löytyy artikkelista Miten kirjoitetaan suosituskirje työntekijälle.

Asiakassuositukset ovat uskomattoman tehokkaita mainonnan välineitä, kun niiden uskotaan olevan totta. Joissakin tapauksissa ne voivat olla hyvinkin oleellinen osa pienen ja keskisuuren yrityksen myynninedistämistä. Entinen tai nykyinen asiakas antaa suosittelun, jota yritys voi käyttää markkinoinnissaan. Asiakassuositukset rakentavat luottamusta tuleville asiakkaille. Ajatellaan, että muut ovat jo kokeilleet ja huomanneet tuotteen hyväksi, joten riski ostaa huono tuote pienenee. Sama pätee tietysti myös työntekijän palkkaamiseen.

Joskus entinen työnantaja saattaa kirjoittaa työtodistukseen suosituksen pyytämättä, mutta lain mukaan sellainen pitäisi kirjoittaa vain työntekijän omasta pyynnöstä. Harvasta positiivisesta arvioinnista kuitenkaan löytyy valittamista. Työnantajien kehut kannattaakin liittää mukaan työhakemukseen.

Niin hyviä kuin suositukset voivatkaan olla, ei niitä ole kuitenkaan helppo kirjoittaa pyynnöstä.

Jos pyydät joltakin suositusta käyttöösi, anna hänen kirjoittaa se itse vaikka hän ehdottaisi sinun laittavan sanat hänen suuhunsa. Suosituksen antajan kannattaa kirjoittaa suositus aina itse.

Millainen on hyvä suositus?

Suosituksella pyritään tekemään harkitsevien mahdollisten uusien asiakkaiden epäluuloisuus perusteettomaksi. Hyvä suositus keskittyy epäluuloisuutta aiheuttaviin seikkoihin. Se tavallaan väittää niitä vastaan.

Älä koskaan huijaa. Kaikenlaiset feikkaukset haisevat kyllä kilometrien päähän. Loistava suositus on aina aito. Aitous tekee siitä erinomaisen, koska se ei ole väkisin keksitty.

Tehokas suositus ei liioittele ja välttää sanomasta mitään yleispätevää. Se keskittyy johonkin ongelmakohtaan, johon on saatu ratkaisu.

Sano se tarkasti. Sen sijaan, että sanoisit tehneesi paljon voittoa, kerro miten paljon voittoa teit. Tai miten monta prosenttia tuloksesi kasvoi. Tai sen sijaan, että kertoisit säästäneesi paljon aikaa, kerro säästäneesi esimerkiksi 14 päivää, jotka pystyit käyttämään johonkin toiseen asiaan, mihin nyt ikinä aikaasi käytätkään. Esimerkiksi: ”X:n tehdessä työn puolestani pystyin lähtemään 14 päivän lomalle ilman huolia (jostakin)”.

Journalistinen tapa

Kun ensimmäisen kerran pyysin suosituksia eräältä asiakkaaltani, hän kysyi avukseen avainsanoja. Hän halusi tietää millaista suositusta kaipaan.

Jos joku on pyytänyt sinulta suosittelua, etkä keksi oikein mitään merkittävää, vaikka sinulla olisikin tuotteesta tai henkilöstä hyvä mielikuva, yksi tapa hyvään lopputulokseen on pyytää häntä haastattelemaan sinua. Ota kuitenkin huomioon, että jotkut hänen kysymyksistään voivat tuntua kiusallisilta vastata. Kaikkiin ei ole tarkoitus vastata vaan voit valita yhden; sen mikä sopii sinulle parhaiten.

Samaan tapaan voit pyytää joltakin suositusta ja auttaa häntä siinä esittämällä kysymyksiä.

Jos olet antamassa suosittelua etkä välitä tai voi pyytää haastattelua erikseen, voit haastatella itse itseäsi esimerkiksi näillä kysymyksillä:

 • Miten X ratkaisi ongelmasi?
 • Miten X eroaa edukseen muista markkinoilla olevista?
 • Mikä sai sinut valitsemaan X:n?
 • Miksi valitsit juuri X:n kaikista markkinoilla olevista vaihtoehdoista?
 • Mikä sai sinut vaihtamaan X:ään?
 • Miksi olet (ollut) X:n tyytyväinen käyttäjä?
 • Kuinka paljon säästit rahaa X:n avulla ja miten se tapahtui?
 • Kuinka paljon säästit aikaa X:n avulla ja miten se tapahtui?
 • Miten teit voittoa X:n avulla?
 • Miten tuottavuus on parantunut X:n käyttöönoton myötä / avulla?
 • Mitä yllättävää / lisäetua olet huomannut saavasi X:stä?
 • Miten tärkeäksi koet muiden saada tietää X:stä?
 • Miten tärkeäksi koet työn X:n kanssa jatkossa?
 • Miten neuvoisit henkilöä, joka vielä harkitsee X:ää?
 • Millaista hyötyä työni toi sinulle?
 • Miten tein työni?
 • Millainen työntekijä olen?

Paremman lopputuloksen saamiseksi voit vielä jalostaa kysymyksiä lisäämällä niihin tarkentavia yksityiskohtia.

Haastattelun avulla voit ohjata suositusta tietynlaiseen muotoon, olit sitten itse antamassa suositusta tai pyytämässä sellaista.

Jos lähetät emailitse kysymyksiä asiakkaallesi, lähetä niitä vain muutamia, koska iso määrä kysymyksiä pienentää vastaajan kiinnostusta. Tarkoitus on vain ohjata ja helpottaa vastaajaa, ei tehdä suurta tutkimusta.

Ennen ja nyt

Yksi hyvä tapa kirjoittaa suositus on käydä muutamalla lauseella läpi sekä historia että nykytilanne.

Miten pärjäsit ennen kuin tiesit tuotteesta? Sitten, kun kuulit siitä ja otit sen käyttöön, miten tilanteesi muuttui?

Kerro ensin aiempi kokemuksesi ennen kuin aloit käyttämään tuotetta / palvelua. Tällä pyrit ilmaisemaan ongelman, joka vallitsi ennen kuin löysit ratkaisun. Miten se lopulta ratkaisi ongelmasi ja antoi parempia kokemuksia? Lisää vielä perään miten välittömän parannuksen jälkeen tämä on auttanut sinua pidemmällä tähtäimellä.

”Kärsin ennen hiusteni latvojen rispaantumisesta. Sitten löysin Hentokutrin ja ongelmani ratkesi kuin seinään. Vielä nykyäänkin käytän Hentokutria ja olen huomannut hiusteni keräävän katseita”.

Älä hio liikaa

Puhekieli, slangi tai murre tekevät suosituksesta autenttisemman ja siten luotettavamman. Lukijan ei tarvitse tietää, onko suositus annettu kirjallisena vai suullisena.

Jopa pienet kielioppivirheet välittävät lukijalle luottamusta. Ne ovat tietysti ikäviä, jos suositus allekirjoitetaan nimelläsi. Tällöin niitä kannattavaa välttää, jottet tee hallaa itsellesi tai yrityksellesi.

Allekirjoituksella vai ilman?

Suosituksen voi antaa myös nimettömänä. Nimellä annettu suositus on luotettavamman oloinen, mutta voi olla tilanteita, jolloin et ehkä halua kertoa olevasi jonkin tuotteen tai palvelun käyttäjä.

Jos et halua antaa nimeäsi, olisi kuitenkin hyvä sopia suosituksen julkaisijan kanssa, että hän voi kertoa nimesi yksityisesti, jos joku kyseenalaistaa onko suositus aito vai keksitty.

Jos sinulla on yritys, kannattaa antaa julkaisijan lisätä yrityksesi nimi allekirjoitukseen.

Samoin, jos suositus laitetaan lopuksi nettisivuille tai ryhmäsähköpostiin, kannattaa antaa omien sivujen osoite linkiksi allekirjoitukseen. Sen avulla saat lisää kävijöitä kotisivuillesi. Siksi olisikin hyvä jakaa suosituksia enemmänkin, jolloin nimesi tai yrityksesi pompsahtelee esiin tietyllä alalla tuon tuosta.

Suosituksesi päätyy toisen yrittäjän markkinointimateriaaliin, joten sinne päätyy myös logosi (tai kuvasi), yrityksesi nimi ja internetosoite. Kaikki se on ilmaista mainosta, jonka toinen yrittäjä jakaa puolestasi.

Suosittelu herättää muiden luottamusta sinuun. Mikäli he näkevät nimesi jonkin tuotteen yhteydessä, he alkavat pitää sinua luotettavana arvioijana, arviointikykyisenä tai asiantuntijana.

Vielä muutama esimerkki

Tässä on vielä muutama toisistaan erilainen esimerkki. Ne eivät ole välttämättä täydellisiä, mutta ehkä saat niistä ideoita tai voit jalostaa niistä itse parempia.

”Olin pitkään erään toisen palvelun käyttäjä, mutta vaihdoin X:ään, koska se antoi mahdollisuuden tarkempaan tulokseen”.

”Kaikista X:n eduista, koin _____ itselleni tärkeimmäksi”.

”X voi turvallisin mielin odottaa menestyksekästä tulevaisuutta, koska siinä on potentiaalia”.

”X on turvallinen ja luotettava tapa hoitaa päivittäiset _____ asiat”.

Lähteitä:
howtowritebetter.net

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

7 comments

 1. Pingback: Design Victim » Miten kirjoitetaan suosituskirje työntekijälle

 2. Pingback: Design Victim » Alkoholista puhuminen kielletään somessa, mainostus saa jatkua perhetapahtumissa

 3. CharlesBoado

  hOur company provides a wide variety of non prescription products. Look at our health website in case you want to look better with a help general health products. Our site offers a wide variety of non prescription products. Look at our health site in case you want to to feel healthier with a help of general health products. Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Look at our health site in case you want to look healthier with a help health products. Our company provides a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health portal in case you want to strengthen your health with a help of general health products. Our company offers a wide variety of general health products. Visit our health contributing website in case you want to look better. Our company offers herbal healthcare products. Take a look at our health contributing portal in case you want to feel better.
  Our site offers a wide variety of non prescription drugs. Visit our health website in case you want to feel better with a help of generic supplements. Our company offers a wide variety of non prescription drugs. Take a look at our health portal in case you want to feel better with a help general health products. Our company offers a wide variety of health and related products. Look at our health contributing site in case you want to improve your health. Our company offers a wide variety of general health products. Look at our health contributing portal in case you want to look healthier. Our company offers a wide variety of non prescription products. Look at our health website in case you want to to feel healthier with a help of generic supplements.

 4. Buddysag

  If you’re seeking a significant relationship, then YouLove is the right dating application for you, it really works. We made it simple to fulfill brand-new individuals nearby. We provides you over 40 million quality songs, as well as greater than 100,000 new members sign up with everyday.
  much more on the web link http://live.com+dating-site+@%30271%2E%30366%2E%30100%2E%30355/Kb3mHA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *