Myyjä halpuuttaa, tuottaja paskuuttaa

Paskuutimme tuotteita by Kelmin Lumo

Ostin huhtikuussa Valion 450 gramman palan Oltermanni 17%-juustoa. Edellisestä maistelusta oli kulunut useita kuukausia. Totesin pian, että hukkaan menivät ne rahat.

Kun vedin kotona kannen pois juuston päältä, näky pakotti nauramaan ääneen. Näin jo koskematta miten surkea tuon juuston laatu nyt oli. Sellaiselta Oltermanni 17% ei ollut koskaan ennen näyttänyt vaan hyvä Oltermanni oli melko kovaa ja se pysyi erinomaisesti kasassa. Tämä juusto sen sijaan kiilsi ja näytti silmissä purkkamaiselta, aivan kuin se olisi seissyt kesäterassin pöydällä auringon alla liian pitkään. Ensimmäisten siivujen höylääminen paljasti juuston uskomattoman liimamaisuuden. Sitä oli erittäin vaikea höylätä. Se oli pehmeää eikä millään tasolla hyvän makuista, jos siinä oli makua lainkaan.

S-ryhmä ilmoitti aiemmin tammikuussa alentavansa pysyvästi 400 myymänsä tuotteen hintaa. Oltermannin juusto oli yksi niistä. Tuottajat pelkäsivät hinnan alennuksen kohdistuvan ennemmin tai myöhemmin tuottajiin: Jos myyjä ei suostu maksamaan, tuotantoketjua on karsittava (esim. tuotantoeläinten hyvinvoinnista), jotta hinta muodostuisi edullisemmaksi. SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä taas kertoo Kauppalehdessä katteiden olleen laskeneen koko ajan ja että he hakevat rahoituksen hintojen alentamiseen omaa toimintaa tehostamalla eikä tuottajien kustannuksella.

”Jos Oltermanni ja maito halpenevat, niiden laatu ei huonone yhtään”, hän väittää.

Onko ruoan hintojen alentaminen vaikuttanut sen laadun heikkenemiseen? Jos ei, onko mahdollista, että se vaikuttaa myöhemmin?

 

Videon musiikki / Music in the video: Nicolai Heidlas – Chill Tune

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *