Nimimerkkigate – miksi netissä ei pidä vaatia omaa nimeä?

saska saarikoski twitterissä

Helsingin Sanomien toimittaja Saska Saarikoski lähetti 17.03.2014 twiitin, joka käynnisti Twitterissä #nimimerkkigate-keskustelun.
”Saska Saarikoski ‏@SaskaSaarikoski Mar 17
EHDOTUS: Ei anneta puskasta huutajien vallata Twitteriä. Itse en keskustele nimimerkkien kanssa, älä sinäkään. RT jos samaa mieltä.”

Mielenkiintoinen veto Suomen johtavan sanomalehden toimittajalta. Internethän on alunperin ollut pelkästään lyhyiden käyttäjänimien tiedonjakamiseen tarkoitettu verkosto. Lehdistön vapauteen on useimmissa demokratioissa liitetty mukaan periaate, jonka mukaan toimittajan ei tarvitse paljastaa uutisensa lähteitä, jos hänellä kumminkin on tarvittavat todisteet uutisvinkin todenpitävyydestä. Lukijan kynä-palstoilla aroista aiheista kirjoittaville sallitaan usein nimimerkki, myös Helsingin Sanomissa. Ilmeisesti kaikki hesarin toimituksessa eivät kuitenkaan ole samaa mieltä ihmisten oikeudesta kertoa asioista nimettömästi?

Maailmalla twitter on toiminut useissa kansannousuissa tiedonvälityskanava ja yhteydenpitona silloin, kun muut uutislähteet on lopetettu tai niiden käyttö on estetty. Arabikevään tiedonvälityksessä facebook ja twitter nousivat ensi kertaa esille vastarinnan merkittävinä yhteydenpitokanavina. Kiina on huolestunut Twitterin merkityksestä vallankumouksellisessa toiminnassa, ja vaatii kansalaisiaan käyttämään oikeaa nimeään netissä. Myös Saska itse on kirjoittanut sosiaalisesta mediasta Ukrainan näkökulmasta alle kuukausi sitten.

Tätä taustaa vasten lehdistön edustajan esittämä vaatimus omalla nimellään netissä kirjoittamisesta tuntuu suorastaan absurdilta. Tuntemattoman netin käyttäjän nimeä tuskin kukaan tarvitsee onnittelukortin lähettämiseksi, esimerkiksi tarkasti kohteeseensa osuneista tilanneanalyyseista tai täysin vastakkaisista mielipiteistä. Samanhenkisiltä ihmisiltä nimen voi kysyä vaikka yksityisesti, ystävällisellä yksityisviestillä. Yleisellä tasolla kaikkien internetin käyttäjien nimen vaatiminen on vastoin kaikkea sitä, mitä lapsille yritetään opettaa turvallisesta internetin käytöstä..

Vaikka meillä Suomessa tarpeeksi yllyttämällä saattaa saada kotiovelleen korkeintaan jonkun lähistöllä asuvan kuumakallen, on maailmalla tilanne paljon vakavampi. Syyriassa useita toimittajia on etsitty, vainottu ja murhattu sotaa käsittelevien twitter-viestien ja blogien takia.

En ymmärrä, miksi kukaan haluaisi poistaa ihmisiltä mahdollisuuden kertoa totuutta maailman vääryyksistä ilman väkivallan uhkaa. Varsinkaan toimittaja.

One comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *