Työnhakijoiden työnhaku seurantaan: Applikaatiosta vastaus kyykyttämiseen?

Kauppalehti uutisoi eilen (18.4.2016), että Suomen hallitus aikoo pakottaa työttömät raportoimaan systemaattisesti työnhaustaan viranomaisille. Tämä toteutettaisiin valmisteilla olevalla nettipohjaisella järjestelmällä, jossa työttömät kävisivät määräajoin, esimerkiksi kahden viikon välein, ilmoittamassa mitä töitä ovat hakeneet. Tavoitteena on ottaa järjestelmä käyttöön kesällä 2017.

Samalla, kun työnantajien osinkopotin on ennakoitu kasvavan kaikkien aikojen suurimmaksi, jopa siis suuremmaksi kuin talouden nousukauden huipulla vuonna 2007, kuten myös toimitusjohtajien ja rivityöntekijöiden palkkaeron ollessa yhtä suuri nyt kuin juuri kyseisenä vuonna, työpaikoista on huutava pula ja työttömiä paljon. Niin paljon kuin 480,000 ihmistä työttömänä tai työvoimapoliittisten toimenpiteiden piirissä. Mol.fi-sivustolla on tällä hetkellä 15,889 ilmoitusta vapaista työpaikoista. Jätän laskennan sinulle.

Hallitusta siis syystäkin haukutaan työttömien kepillä hakkaamisesta. Aivan kuin kaikki olisivat jääneet työttömiksi omasta tahdostaan laiskuuttaan ja jotenkin olisivat iljettäviä yhteiskunnan loisia, joita vastaan täytyy taistella kaikin keinoin. Näiden poliitikkojen puuhastelu heikommassa asemassa olevia vastaan tekee hirvittävää tuhoa, välittömästi yksilötasolla ja sitä kautta yhteiskunnallisesti. Niin, siis kuinka hyvin he kuvittelevatkaan käyvän, kun tarpeeksi pitkään ja moninaisin keinoin alistetaan, pakotetaan ja köyhdytetään entisestään? Varattomuus lisääntyy, kodittomuus lisääntyy, rikokset lisääntyvät. Ei vaikuta lupaavalta tulevaisuudelta. Kenties seuraavaksi tarvitaan lisää rangaistuslaitoksia – tietysti Amerikan malliin yksityisiltä toimijoilta?

Mutta kristallipallo sikseen, nyt ollaan tässä tilanteessa ja sitä vastaan voi ja tulee toimia. Tällainen naurettavuus pitää saattaa loppuun osoittamalla se konkreettisesti naurettavaksi ideaksi.

Eräs Facebookin käyttäjä kommentoi Kauppalehden uutista pohtien voisiko työttömille olla palvelu, jolla he voisivat lähettää työhakemuksen kaikkien Suomessa toimivien yritysten sähköpostiosoitteisiin tietyin väliajoin. Hah!

Missä tahansa yrityksessä voi olla työtä tarjolla, mutta paikasta ei ole ilmoitettu syystä tai toisesta. Ja koska pian voitaneen työnhakijan koulutustaustakin heittää Kankkulan kaivoon, kiitos meidän mielivaltaisen pahvin, Oikeus- ja työministeri, Jari Lindströmin (ps.) ajamien ”ratkaisujen”, on hyvinkin perusteltua lähettää hakemus kaikkiin maassa toimiviin yrityksiin kertaheitolla ja tasaisin väliajoin.

Samalla, kun viranomaistaho lapioi euroja järjestelmän rakentamiseen, joku pieni ryhmä työttömiä voisi nyt perustaa start-upin, jollaisten kansainväliseen tulevaisuuteen hallitus muuten uskoo tällä hetkellä, ja kehittää työttömille sellaisen palvelun. Sitä tehdessä voisi nostaa starttirahaa ja hakea tekemiseen Tekesin rahoitusta.

Tilaisuus on hyvä ja niche sopiva. Asiakkaita riittää varmasti, koska tällainen palvelu tulisi tarpeeseen, eikä ne tule loppumaan, kuten myös valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Jukka Pekkarinen kertoi Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Ennuste tällaisen palvelun käyttämiselle on hyvä. Se helpottaisi valtavasti työnhakijan taakkaa. Palvelu voisi toimia siten, että se lähettää automaattisesti ennalta osoitetuin määräajoin kaikkiin listassa oleviin yrityksiin (siis kaikkiin Suomessa toimiviin yrityksiin) hakijan yleisen työhakemuksen, tai jopa jonkin variaation hakemuksesta. Sitten työtön vain simppelisti ilmoittaa viranomaisten järjestelmään kaikki Suomessa toimivat yritykset pitkänä listana niin ikään määräajoin. Siitä listasta TE-keskuksen väki voi sitten ottaa satunnaisen yrityksen ja kysyä yritykseltä pistokokeena onko hakija hakenut kys. yritykseen töihin.

Itseasiassa idea on niin hyvä, että ihmettelenpä miksei Työ- ja elinkeinotoimistolla ole jo nyt sellaista palvelua käytössä ihan itsellään! Syntyisi selvää säästöä, kun järjestelmä nakkelisi automaattisesti yleisiä työhakemuksia kahden viikon välein satoja tuhansia kappaleita per yritys. TE-väki voisi jollain verrattomalla generaattorilla luoda kaikille hakijoilleen uskomattomat työhakemukset, siinä missä nykyisin tarvitsee kouluttaa työnhakijat tekemään omansa. Ei tarvitsisi edes tehdä pistokokeita siitä, onko työtä todellisuudessa haettu, koska sehän olisi TE-toimiston oma palvelu. Lisäksi työnhakijat voisivat vuorostaan keskittyä vastailemaan yrityksiltä saapuviin viesteihin.

Pistäkäähän maan työttömät tällainen palvelu aikaiseksi ja ampukaa se taivaalle ylpeästi osoituksena toimeliaisuudesta ja innovaatiokyvystä. Voin osallistua projektiin auttamalla web designissa ja mainonnassa. Aikaa tähän on ensi vuoden kesään asti. Sitten vain odotellaan kuinka kauan kestää, että tämä hulluttelu saatetaan päätökseen ja kuopataan koko viranomaisten typerä järjestelmä kaikkine siihen haaskattuine euroineen.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

8 comments

 1. Petri kiiveri

  Saatana lensi kahvit lattialle ku repesin

 2. sosu rata

  Harmi kun en osaa ohjelmoida. Räätälöin jo mielessäni ohjelman, joka toimisi kuten roskapostittajien käyttämät massasoftat: ne etsisivät hakualgoritmeilla esim. PRH:n ja YTJ:n sivuilta firmojen yhteystietoja ja lähettäisivät niihin automaattisesti työhakemuksia. Jos kaikki lähes puoli miljoonaa työtöntä aktivoisivat tällaisen ohjelman, kaikkiin yrityksiin satelisi miljoonia työhakemuksia. Silloin voisi sanoa, että on töitä ainakin haettu. 😀

  • Makimies

   Ei huono idea. Te-toimistot menevät tuohon suuntaan että ainoa toiminta on karenssien jakelu työttömille, toisille 6kk ”harjoittelu” risusavotassa.

   Työllistymistä ei mitenkään edistetä tällä toiminnalla. Te-toimistojen pitäisi tehdä tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja etsiä niitä piilotyöpaikkoja, ei niin että massapostitetaan hakemuksia *.fi osoitteella.

   Ajatuksena on varmasti että uudistusten myötä TE-toimistot työllistävät luvatut 10-30k ihmistä. Byrokratian määrä kasvaa huikeasti.

 3. haudankaivaja

  ”Tällainen naurettavuus pitää saattaa loppuun osoittamalla se konkreettisesti naurettavaksi ideaksi.
  Eräs Facebookin käyttäjä kommentoi Kauppalehden uutista pohtien voisiko työttömille olla palvelu, jolla he voisivat lähettää työhakemuksen kaikkien Suomessa toimivien yritysten sähköpostiosoitteisiin tietyin väliajoin”
  Ohjelmoijien ja ohjelmointiyritysten kannattaa tämä tuoteidea tehdä ja tarjota kaikille työttömille.
  Yritysten kannattaisi auttaa työttömiä siten aina, vaikka työtä ei voisikaan tarjota, niin sopimus vain työttömien kanssa siten, että vastaavat aina TE-toimistoon, että ovat hakemuksen saaneet, mutta häntä ei valittu yms.
  Tällainen hirvitys pitää nujertaa.

 4. XsaXasa

  Hei…
  tämä on tehty jo noin pari vuotta sitten ruotsalainen kaveri koodasi itse työhakemusgeneraattorin ja lähetti hakemuksen noin 300 000 paikkaan, koska oli hermostunut työvoimaviranomaisten arvosteluun, että ei ole tehnyt tarpeeksi työhakemuksia. Silloinen ruotsalainen lehtiartikkeli ei kertonut saiko kaveri tällä konstilla töitä vai ei.
  Ehkä ei. Koska olisivathan sen kertoneet…

 5. Teuvo Vehkalahti

  Kaikkien työttömien pitää alkaa lähettämään Lindströmmille avustajatyöpaikkahakemuksia, nähtäsiin kuinka kauvan Lindströmin hermo kestäsi kun se saisi 300 000 työhakemusta kuukaudessa. Hakemus pitää lähetää paperiversiona ja kirjattuna niin ainakin postin työpaikat säilyy ja niitä avustajiakin pitäsi palkata lisää kun jonkun ne kirjatut kirjeet pitää kuitata.

 6. reilusuomi

  Kukin voisi itsekin tehdä sähköpostilistan haluamansa alueen yrityksistä ja tietysti julkisen puolen laitoksista, varsinkin työkkäri, sossu ja kela, ja puolueiden puljuista. Ihan lähiseudun yritykset kannattaa jättää pois listalta, koska lähettämällä jatkuvasti hakemuksia vain varmistaisi, ettei mahdollisesti joskus avautuvaa työpaikkaa koskaan saa.

  Jos joku tekee hakuaplikaation, toivottavasti siitä ei tehdä maksullista, mikä olisi taas uusi tapa rahastaa köyhimpiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *