Veikkauksen uudistuneessa Lotossa EI voita enemmän tai useammin.

Veikkaus on viime päivinä ahkerasti mainostanut, mitenkä numero 40 palasi lottokupongille ja kuinka tämä uudistus muka saisi ihmiset voittamaan ”enemmän ja useammin”.

Paljoa enempää Veikkaus ei voisikaan valehdella. Loton uudistuksessa lisätään ruudukkoon yksi uusi arvattava numero, ja aiemman kahden lisänumeron sijasta lisänumeroita arvotaan vain yksi. Tosin ”tuplaamalla” rivin hinnan saa käyttöön uuden lisävoittoluokan 3 oikein.

Toisen lisänumeron poiston myötä 6+1 ja 3+1 voittojen todennäköisyys heikkenee merkittävästi aiemmasta. Ehkä ihmisten peli-innon kannalta merkittävintä, että numeroiden lisääminen valittavien ruutujen joukkoon heikentää päävoiton matemaattista voittotodennäköisyyttä merkittävästi:

Matemaattiset todennäköisyydet 7 oikein-riville:
39:llä pallolla loton 7 oikein voittotodennäköisyys oli aiemmin 1 / 15,380,937.
40:llä pallolla loton 7 oikein voittotodennäköisyys heikkenee arvoon 1 / 18,643,560.
Yhden pallon lisäys heikentää (ennestäänkin huonoa) päävoiton todennäköisyyttä lähes 20% hankalammaksi voittaa kuin aiemmin.
Käytännössä tämä tulee kasvattamaan lottopotteja pidempään, jättipotin määrä suurenee, mutta niitä voitetaan entistä harvemmin. Eli ei-useammin.

Entäpä joku pienempi voitto?
39:llä pallolla loton 4 oikein voittotodennäköisyys oli aiemmin 1 / 89
40:llä pallolla loton 4 oikein voittotodennäköisyys heikkenee arvoon 1 / 97,6
Eli tämänkin 4 oikein voiton todennäköisyys osuu kohdalle jatkossa noin 10% harvemmin kuin aikaisemmin.

Jee. ”Enemmän ja useammin” tarkoittaa siis:
– merkittävästi harvemmin (eli ei useammin) voittoja 7, 6, 6+1, 5, 4, 3+1 oikein-riveillä; näistä 6+1 ja 3+1 vielä erityisesti heikkenivät aiempaan nähden toisen arvottavan lisänumeron kadotessa.
– ja vähän useammin 3 oikein rivillä 2 euron voittoja, kun rivistä maksaa tuplauksen hinnan 1,3e. 3 oikein rivin voittotodennäköisyys on 1 / 14,8, eli noin joka viidestoista veikattu rivi voittaa 2 euroa.

En ole ihan varma, oliko tämä uusi 70 sentin voitto loton pelaajien toive, jos he olivat toivoneet voittavansa lotossa ”enemmän ja useammin”…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *