Ajatuksia sähköpostimainonnan tavoittavuudesta

Finnair lähestyi minua sähköpostitse männä viikolla. Viesti oli osoitettu tietysti omalla nimelläni, mutta vahvasti epäilen, että heidän huolensa koskee suurta osaa sähköpostimarkkinoinnin vastaanottavasta päästä. Etunimeni oli vain osaavan sähköpostigeneraattorin aikaansaannos viestin alkuun.

Olivat Finnairilla näet ilmeisen huolestuneita, etteivät asiakkaat lue sähköpostilla tulevaa mainontaa tarpeeksi huolellisesti. Johtunee omalla kohdallani ehkä siitä, että olen tehnyt sähköpostiini pienen koodinpätkän, joka etsii tiettyjä massapostien lähettäjiä, ja siirtää nuo viestit pois inboxistani laatikkoon, jonka sisältöön HYVIN harvoin kajoan. Muun muassa Finnairin mainonta menee tuonne laatikkoon.

Perinteinen, ruumiinosia pidentäviin tuotteisiin ja lento-onnettomuudessa kadonneiden miljonäärien sukulaisiin keskittynyt späm on käytännössä kadonnut. Sen on korvannut asiakkaan itse antamaan sähköpostiin suunnattu kohdemainonta.

Miksi tämä kohdemainonta ei kuitenkaan tavoita, kysyy turhautunut mainostaja? Olen vapaaehtoisesti liittynyt Finnairin kultapossukerhoon lentopisteiden toivossa. Samoin kaikkiin muihinkin mainostaviin tahoihin olen itse antanut osoitteeni. Alennukset saattaisivat kiinnostaa minua. Miksi en halua lukea minulle osoitettua mainontaa?

Koska todellisuus on se, että sähköpostiin tulee viikottain kymmeniä alennuksia, syyskampanjoita (=alennuksia) ja synttärionnitteluita (=alennuksia) jokaiselta vaateketjulta, silmälasiliikkeeltä, luomukaupalta, sosiaaliselta medialta, videovuokraamolta, kansalaisjärjestöltä ja yhdistykseltä, joille olen sähköpostini antanut. ”Minulle” ”nimellä osoitetuttejen” geneeristen markkinointiviestien määrä ylittää noin kymmenkertaisesti OIKEIDEN minulle suunnattujen sähköpostien määrän. Noiden kaikkien lukeminen veisi liian ison osan ajastani.

Jos mainostetut alennukset eivät ole suuria, tuotteet ovat samanlaisia kuin viereisen kaupan vastaava, tai siinä mainostetaan tuotetta jota en kuitenkaan käytä, ei markkinointiviesti kosketa minua lainkaan. Useimmiten viesteistä jää kuva, että joku pieni alennus yhteen tai kahteen tuotteeseen on täytynyt tälläkin viikolla keksiä, jotta voi lähettää sähköpostia ”näkyvyyden” tähden. Vielä pahempia ovat yleiset viikkokirjeet ja tilannekatsaukset, jotka kiinnostavat ainoastaan ko. yrityksen tilauskannasta vastaavia ja osakkeenomistajia. Järkevintä olisi lähettää yksi tai kaksi oikeasti merkittävän isoa tarjousta vuodessa, ei viittätoista pientä viestiä. Sähköpostiohjelmista esim. google on alkanut siirtää massapostituksiksi tunnistetut viestit omaan kansioonsa kohtaan ”promotions”.

Ja ehkä tärkeimpänä; Ulko-ovessani on tarra, joka kieltää mainosten kaatamisen postiluukusta. Kuluttajana en muista enää vuosikausiin ostaneeni MITÄÄN pelkästään yhden mainoksen kertoman alennuksen perusteella. Kun ostan jotain isompaa, vertailen hintoja netissä. Käyn siinä kaupassa, mikä on lähimpänä kotoa tai matkani varrella, tai josta saa sitä tuotetta mitä juuri silloin tarvitsen. Matkat vertailen netin automaateilla, hotellit ja lennot valitsen hinnan perusteella. Ainoa asiakassuhde, jonka voisin sanoa jatkuneen vuosikausia, on lämmin mutta ihanan yksipuolinen suhteeni paikkakuntamme pieneen Puolenkuun pelikauppaan, jossa asioin hinnasta riippumatta ihan vaan kannatuksen vuoksi (ja he eivät ole kyselleet sähköpostiani kertaakaan näiden vuosien aikana).

Hei Etunimi!

Olemme havainneet, että osa markkinointiviesteistämme jää lukematta. Haluamme varmistaa sähköpostiosoitteesi toimivuuden, jotta voimme jatkossakin tarjota sinulle asiakkaanamme parasta mahdollista tietoa ja erinomaisia tarjouksia.

Mikäli haluat edelleen vastaanottaa markkinointiviestejämme, vahvistathan uutiskirjeen tilauksesi alla olevan linkin kautta 29.10.2013 mennessä .

Jos et vahvista tilaustasi, emme lähetä sinulle enää markkinointiviestejä sähköpostitse 31.10.2013 jälkeen.

Vahvista uutiskirjeen tilauksesi.

Terveisin,
Finnair

One comment

  1. Kelmin Lumo

    Siivosin kerran inboxia ja samalla kävin klikkailemassa ”Haluan emailia siitä ja tästä”-ruksit pois useammasta nettipalvelusta. Vielä jäi muutama jäljellekin. Nykyään, kun rekisteröityy johonkin nettipalveluun, alkaa saamaan automaattisesti ainakin viittä erityyppistä emailia yhdestä palvelusta ja näitä tulee viikossa aivan käsittämätön määrä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *