Alkoholista puhuminen kielletään somessa, mainostus saa jatkua perhetapahtumissa

Tänään Ylen Uutiset kirjoitti, että vuodenvaihteesta alkaen esimerkiksi panimoiden, ravintoloiden ja Alkon pitää valvoa sosiaalisen median sivuillaan kuluttajien kommentointia ja poistaa ne viestit, joissa puhutaan myönteiseen sävyyn alkoholijuomasta.

Uusi lakimuutos alkoholimainontaan kieltää kaupalliselta toimijalta kuluttajien tuottaman sisällön käyttämisen alkoholimainonnassa.

Lain mukaan nyt myös mietojen alkoholijuomien mainonta tulee vuodenvaihteessa kielletyksi, jos ”kaupallinen toteuttaja käyttää hallitsemassaan tietoverkon palvelussa kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä tai saattaa palvelun välityksellä kuluttajien jaettavaksi tuottamaansa tai kuluttajien tuottamaa sanallista tai kuvallista sisältöä.”

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, ettei kuluttaja pysty enää kommentoimaan panimon Facebook-sivuille heidän tuotteitaan.

Kummaksumista aiheuttaa myös Ylen uutisessa kerrottu Alkon menettelytapa asiakkaan kysyessä esimerkiksi Facebookin Alko palvelee-sivuston kautta alkoholijuomien tietoja tai hintoja. Tällöin kysyjä neuvotaan kysymään yksityisviestillä tai ottamaan yhteyttä asiakasneuvontaan, ikään kuin tieto olisi jotenkin salaista. Ja salaistahan se ei missään mielessä ole, sillä jatkossa Alko sekä laiva- ja lentoyhtiöt voivat julkaista myös väkevien hinnastot internetissä, kun nykyisin hinnastoja saa olla vain painettuna.

Tällä uudella alkoholin mainontaa säätelevällä lakimuutoksella ei kuitenkaan ole todellisuudessa paljoakaan tekemistä suomalaisen alkoholikulttuurin kanssa. Niin kauan kuin esimerkiksi jääkiekon MM-joukkue saa täysin vapautuneesti saapua kotimaahan punaisella matolla rypien pokaali rutussa ja avobussissa siideriä nauttien kaikkien lasten ja nuorten edessä, meininki täällä pysyy samana mainontakielloista huolimatta. Joka vähääkään markkinoinnista ymmärtää, tietää miksi nimenomaan menestyneet urheilijat, kuten Kiira Korpi, Teemu Selänne ja kumppanit, suosittelevat TV:ssä tuotteita.

Varsin pikkumaiselta vaikuttava uusi laki saa entistäkin naurettavampia piirteitä, kun lain koura tarttuu myös alkoholimainontaan julkisella paikalla. Se nimittäin kieltää julkisella paikalla tapahtuvan alkoholimainonnan, muttei kuitenkaan kiellä alkoholimainontaa yleisötapahtumissa, kuten urheilutapahtumissa ja konserteissa, joissa on usein paikalla lapsia ja nuoria. Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kertoo Ylelle, että ”poliittinen päätöksenteko ei ole aina täydellistä”.

”Kysymys on siitä, että esimerkiksi jääkiekon taustavaikuttajat ovat olleet yhteydessä kansanedustajiin ja saivat sellaisen ajatuksen aikaan, että alkoholimainonta pitää jättää rauhaan jääkiekko-otteluiden yhteydessä.”

Samalla Tuominen kertoo, ”EU:n tutkimusten mukaan alkoholimainonta lisää lasten ja nuorten alkoholinkäyttöä. Jos ajatellaan, mikä on lasten ja nuorten elämän kannalta näkyvää mainontaa, se on arkielämän mainontaa yleisillä paikoilla”.

Näillä näkyminen siis lasten ja nuorten esikuvat saavat tehdä sankaritekoja alkoholimainosten ympäröimissä kaukaloissa ja esiintyä panimoiden kuvittamilla tapahtumalavoilla tai Facebook-sivuilla sankareina olutta ja siideriä kiskoen. Niin siis, kunhan vain kuvat ja mainostekstit eivät tule kuluttajilta eikä kuluttaja pysty jakamaan toimijoidenkaan tuottamaa materiaalia.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *