Meidän Safkaa – huonoin ruokaohjelma koskaan?

Mitä saadaan, kun yhdistetään pinnallisille kaupunkinaisille suunnattu TV-kanava Ava, tuhnuvideotehoste, kikatteleva amatööri keittiössä ja tätä ohjaava kokkimies? Meidän Safkaa, Avan uusi ruokaohjelma. Paskin ikinä.

Vuodenvaihteessa Ava onnistui mainostamaan ohjelmaansa niin paljon, että alkoi jo vituttamaan ennen kuin ensimmäistäkään jaksoa oli tuutattu ulos.
”Vaikka se olis pieni pieni murunen, vaikka rakkaus varhaiskaalia kohtaan”. Alituiseen toistettuna mainos sai vakuuttuneeksi, ettei tarvitse tätä ohjelmasarjaa odottaa. Mutta kuinka kävikään, sattumalta tuli mainoksia pakoillessa rullattua kanavalle jonain kohtalon hetkenä.

Ohjelma seuraa pariskunnan ruoanlaittamista ja ihan järkyttävän tylsää elämää, jota ohjelman sivuilla kutsutaan ”kiehtovaksi elämäntyyliksi”. Niin, enhän heidän yksityiselämää kommentoisi (eikä se ohjelmassa onneksi kokonaisuudessaan näykään), mutta kun Ava nyt tahtoo sen nostaa esiin niin olkoon menneeksi. Kuukausi sähköttömällä saarella, josta joka jakso kuitenkin riittää uusi varaus läppäriin. Siitä onkin saatu niin jumalaisen kaunista kuvaa, kun bloggari istuu jossain kiven päällä ultraohutta konettaan naputtamassa, samaan aikaan kokkimiehen lipuessa pois veneinensä, epätarkkojen heinien heiluessa usvana etualalla. Jo on kiehtovaa.

Kuvaustapa onkin aihe itsessään. Kameranjalustaa ei tässä(kään) ohjelmassa tunneta. Antaa nuorekkaan kuvan suoraan 90-luvun alusta, kaoottisen siten myös. Välillä pumpataan tarkennusta kipon reunaan, sen sisälle ja takaisin, toisinaan pyöräytetään vielä zoomi ojossa korianterikimpun ympäri ja joskus ei tarkenneta yhteenkään kohtaan kuvassa. Nyt, jos tässä vaiheessa ei ala jo aivot väsymään, mihin sitten?

Tarkennus osuu ruokaan kulhon pinta-alasta huolimatta.

Tarkennus osuu ruokaan kulhon pinta-alasta huolimatta.

Kuvassa on sitruuna.

Kuvassa on sitruuna.

Sipuleita ja salaattiakos tässä?

Sipuleita ja salaattiakos tässä?

Aina välillä löytyy tarkkakin kohta.

Aina välillä löytyy tarkkakin kohta.

Toisinaan hervottomasti repeilevä kotikokki alleviivaa, että keittiössä on hauskaa olla. Ruoanlaiton yhteydessä keskustelujakin meinaa syntyä. Mm. ”Perheen kanssa saaristossa”-jaksossa bloggarinainen pohtii kannattaako ostaa kotimaista tomaattia talvella. Tämän mielestä, kun ne eivät haise eivätkä maistu miltään. Anteeksi mitä? Näkeehän sen nyt jo silminkin kumpi on parempaa.

Varsinainen toiminta eli itse ruoan tekeminen ja sen neuvominen on hoidettu usein varsin leväperäisesti, mikä kyseenalaistaa koko ohjelman idean. Esimerkiksi käy vaikkapa tämä basilikavalkosipulivoin ohje.

Eli tähän tulee 1 valkosipulin kynsi.
Huoneenlämpöistä voita ehkä 50 grammaa. Tarpeeks. Ei ainakaan liian vähän. Se ei ikinä kannata.
Sitten basilikaa silleen sopivasti, että tuntuu hyvältä.
Vähän sitruunamehua. Pikkuisen.

Yritäpä näillä muuttujilla. Hauskaa ja helppoa amatööreille.

Pariskunta on kirjoittanut kirjan nimeltä Parempaa arkiruokaa ja arkisia ovat ohjelmankin sapuskat. Kolmannessa jaksossa väännetään kaksi erilaista spagettiannosta. Kuka ihme syö kahta erilaista spaguannosta samalla aterialla?

Eikä vähiten ärsytä neljännen jakson aikana, kun bloggari ei muista omaa varhaiskaalisalaatin reseptiä. Päätyi kuitenkin ohjelmaan sitä esittelemään. Ehkä kannattaisi opetella siinä vaiheessa?

Tällä ohjelmalla ei tunnu olevan oikein mitään tarkoitusta. Toisinaan kuvataan milloin missäkin muotiläppäreineen istuvaa ruokabloggaajaa naputtamassa mitä lie dataa. Ja muuten jokainen, joka on koskaan läppärin kanssa yrittänyt tehdä töitä ulkona, tietää, että se on hankalaa ja kivuliasta. Jos ohjelman tarkoitus on jollain tasolla viisastuttaa katsojia arkisen ruoanlaiton saloihin, niin ei onnistu. Tästä et vinkkejä löydä. Osa sapuskoista on kyllä hyviä, sitä en kiellä. Mutta kuuluisa avokadopasta ei ole riittävä voima kantamaan tätä tähdenlentoa maaliin saakka. Kannattaakin skipata koko pelleily ja hypätä suoraan ohjelman resepteihin netissä.

Tirkistelyähän tämä on kuten moni muukin Avan ohjelma. Kuvaus kertoo, että ”Ohjelmassa kurkistetaan pariskunnan elämään saaristossa, Nuuksion erämaassa ja Helsingissä”. Juuri tällaisia saatanan rasittavia kurkisteluohjelmia ei jää kukaan kaipaamaan.

Päivitys 26.02.2014

Alkoipa mietityttää, että onhan ohjelma kuitenkin positiivinen eikä se varmaankaan tarkoituksella yritä ketään ärsyttää. Kameran edessä olevat tekijät haluavat välittää hyvää mieltä. Tässä mielessä tuli nyt valittua aihe huonosti. Olin ikävä ihminen.

Kuitenkaan sanojani en syö. Ohjelma on huono sellaisena kuin se on. Jos kakkoskausi vielä tulee, tekijöiden on syytä tehdä huolellisempaa työtä sen eteen ja miettiä miksi ohjelmaa todella tehdään ja miksi siinä esiinnytään.

Ei minulla ole mitään positiivisia ohjelmia vastaan. Sen sijaan, en halua nähdä huonosti toteutettua ohjelmaa, jos parempaakin voisi olla tarjolla. Tämä pesee kyllä viihteellisyydessään kaikki Täydelliset Naiset ja muut noitaohjelmat, joiden tehtävä on oikeastikin ärsyttää katsojaa. Tämä jättää varmasti useimmille lämpimämmän mielen.

Toivotan tsemppiä tekijöille.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

One comment

  1. Jussi Wirtanen

    Huonoin kokkiohjelma koskaan. Kaksi flegmaattista henkilöä keskustelee keskenään, kumpikaan ei edes vahingossa katso kameran suuntaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *