Miten kirjoitetaan suosituskirje työntekijälle

Edellinen artikkelini suosituksen kirjoittamisesta keskittyi lyhyen muutaman lauseen mittaiseen suositukseen, joka voidaan kirjoittaa helposti työtodistukseen tai jollaista käytetään yritysmaailmassa usein esimerkiksi internetsivuilla tai tuotemainoksissa. Työntekijälle kirjoitettava suosituskirje voi olla pidempi suositus, jonka työnhakija liittää mukaan työhakemukseen. Suosituskirje toimii hakemuksessa paremmin kuin suosittelijan puhelinnumeron antaminen, koska tällöin se on välittömästi saatavilla, kun taas puhelimitse ei välttämättä edes tavoita suosittelijaa. Tässä artikkelissa neuvon, miten suosituskirje kirjoitetaan ja ohessa on malli suosituskirjeestä.

Oleellisimmat asiat, joita suosituskirjeessä tulisi mainita, ovat työntekijän työssäolon ajanjakso, työtehtävät ja selvitys milloin ja millä tavalla suosittelija on ollut työntekijän kanssa tekemisissä.

Jotta suositus olisi uskottava, suosittelijan tulisi työskennellä eri työpaikassa kuin suositeltava, kun suositusta aiotaan käyttää. Näin ollen, jos suositus kirjoitetaan, kun työsuhde on edelleen toistaiseksi voimassa, voi seuraava mahdollinen työnantaja kyseenalaistaa suosittelijan tarkoituksen ja ajatella, että ehkä yrittäjä haluaakin päästä huonosta työntekijästä eroon.

Jotta suosituksesta tulisi erityisen hyödyllinen työntekijälle itselleen, kannattaa siinä kertoa asioista, joissa työntekijä on hyvä tai keskivertoa parempi. Lisäksi se kannattaa muotoilla siten, että siitä on hyötyä työntekijälle vuosienkin päästä, jopa silloin, jos tämä vaihtaa alaa. Keskustele suositeltavan henkilön kanssa tämän tavoitteista ja haettavista työpaikoista, jotta osaat kohdentaa suosituskirjeen paremmin. Hyvä suosituskirje on yksityiskohtainen.

Esittele myös itsesi, jotta suosituksesta tulee uskottavampi. Kirjoita mikä sinun tehtäväsi on tai on ollut yrityksessä ja luo painoarvoinen pohja sanoillesi.

Kirjoita suosituskirjeestä riittävän pitkä. Lyhyt ja tiivistetty vaikuttaa siltä, ettei sinulla ole paljon hyvää sanottavaa suositeltavasta, joko siksi, ettet tunne häntä, tai koska sinulla ei ole juurikaan hyviä kokemuksia hänestä. Suosituskirje olisi kuitenkin hyvä mahtua yhdelle sivulle.

Voit pyytää työkaveriasi, joka niin ikään tuntee suositeltavan henkilön, lukemaan suosituksen ja antamaan siitä palautetta. Oman maineesi vuoksi on tärkeää, että kirjoitat rehellisesti ja uskottavasti.

Suosituskirjeen alussa tulee olla otsikko ”Suositus” ja suosittelijan nimi, titteli, yritys, jossa suosittelija työskentelee, ja yhteystiedot sekä suosituksen päivämäärä. Suosituskirje voidaan kirjoittaa myös suoraan jotakin haettua paikkaa varten, jolloin sen voi osoittaa suoraan vastaanottajalle. Suosituskirjeen loppuun lisätään vielä suosittelijan nimi.

Alla olevassa linkissä on malli suosituskirjeestä. Voit käyttää sitä esimerkkinä tai muokata siitä mieleisesi.
Suosituskirjemalli

(Lähteet: WikiHow, Uranus)

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

2 comments

  1. Pingback: Design Victim » Miten kirjoitetaan hyvä suositus

  2. Pingback: Työtön.fi » Pyydä aina suosituskirje töiden loputtua

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *