Tukes kielsi ekopesuaineiden pumppaamisen omiin täyttöpulloihin

Vain yksi talous yksin tietää, mitä näissä pakkauksissa on.

Pahemman luokan pikkusielut ja byrokraattipellet ovat jälleen rankaisseet suomalaista oma-aloitteisuutta kusipäisyyttään iskemällä kiellon kotitalouksia vaaniviin myymälöissä itse pullotettaviin pesuaineisiin. Asialla on Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes.

Tähän asti on ainakin eko- ja luomutuotteiden erikoismyymäläketju Ruohonjuuren liikkeissä voinut täyttää kanistereista omiin pulloihin ekologisia pesuaineita. Ei onnistu enää. Syynä tähän on EU:n pesuaineasetuksen (648/2004) 11 artikla, joka kieltää kodinpesuaineiden irtomyynnin. Täyttöpalvelusta pesuaineita myytäessä ei voida tämän mukaan varmistua siitä, että asiakas on tietoinen pesuaineen sellaisista pakkausmerkinnöistä kuten käyttöohjeista ja ainesosatiedoista. Näin ollen asiakkaan kotioloissa pakkaukset saattavat sekaantua. Kivaa tietysti tässä on se, että tästäkin artiklasta jonkun pöksyt kostuu.

”Saksan vastaava valvova viranomainen ei näe mitään estettä pesuaineiden irtomyynnille – kyseessä on siis Suomen terhakan viranomaistyöskentelyn taidonnäyte.”, Ruohonjuuri kirjoittaa Facebookissa.

Ruohonjuuri jatkaa, ”Turvallisuushaittaa, saatikka vaaraa, ei täyttöpalvelumyyntimmekään ekopesuaineistamme ole – ne on valmistettu periaatteessa ihan syömäkelpoisista ainesosista”.

Pesuaineiden pullottaminen on erittäin marginaalista koko Suomen mittakaavassa tarkasteltuna ja Tukesin nipoilu pureutuu juurikin niihin harvoihin ja valveutuneisiin ihmisiin, jotka pystyvät omin aivoin kyseenalaistamaan turhan muovijätteen tuottamisen maailmaan. Eivätköhän tällaiset järkevät ihmiset itse tiedä mitä pullonsa sisältävät. Kenenkään etua ei tällä kiellolla saavuta vaan pikemminkin aiheutetaan hallaa kaikille, niin ympäristölle, järkeville kuluttajille kuin yrittäjillekin.

Uutinen Tukesin turhanpäiväisestä päälliköinnistä sattuu sopivasti Muoviton Syyskuu-kampanjan kanssa yhteen, jonka tarkoituksena on haastaa ihmiset vähentämään turhan muoviroskan syntyä syyskuun ajan.

Kelmin Lumo

Kirjoittaja on kuvataiteilija, DJ ja web designer.

More Posts

Follow Me:
TwitterFacebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *